Daniel Kahneman beschrijft in Thinking, Fast and Slow hoe we geneigd zijn om onder stress vooral rekening te houden met informatie die onmiddellijk zichtbaar is: ‘Wat je ziet is al wat er is’. Dit mechanisme werkt ten koste van zaken waarvan we het bestaan wel weten, maar die niet onmiddelijk zichtbaar zijn.
Daaronder vallen bijvoorbeeld ook al die zaken die anderen achter de schermen voor ons doen. Zolang we mensen niet voor ons bezig zien, wordt het vaak niet in ons denken meegenomen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in een conferentie-oord. Niet alleen de trainers en de mensen aan de receptie zijn bezig om een programma tot een succes te maken, maar ook al die mensen achter de schermen, van de kok tot de tuinman tot de technische staf.
Vaak komen die pas in contact met het publiek als er iets misgaat of niet werkt: het eten laat op zich wachten, er wordt gras gemaaid tijdens een sessie of de tv doet het niet. Dat betekent dat een groot deel van de staf vaker geassocieerd wordt met zaken die mis gaan, in plaats van al die dingen die achter de schermen allemaal geregeld worden en goed gaan. Jammer.
Op Groenendael kwam ik tijdens een training een briefje tegen waarop stond dat iemand de stiften had getest. Mooi, ik hoefde niet een heel flipovervel te ontsieren met proefstreepjes, en ik was me weer eens bewust hoeveel mensen hard werken om een programma succesvol te maken. Klein briefje, hoogst effectief