Om te zorgen voor verbinding in een organisatie en om natuurlijke krachten weer vrij te maken in grote groepen hanteer ik een tweetal methoden: de Open Space en het Worldcafé. Beide methoden hebben een eenvoudige maar strakke structuur en bieden de deelnemers zo een duidelijke, veilige context om in te werken.
Is er een vraagstuk dat voor een grote groep heel belangrijk is, maar er zijn serieuze meningsverschillen over of er komt maar geen beweging in, dan is een Open Space een effectieve manier om mensen met elkaar in gesprek te brengen en tot concrete oplossingen te komen.
Open Space: nieuwe energie
Bij een Open Space bepalen de deelnemers zelf aan het begin van de sessie welke workshops nuttig zouden zijn. Als de workshops in steekwoorden zijn uitgewerkt kunnen deelnemers zich ervoor inschrijven. Na afloop wordt er een kort verslag gemaakt.
Concreet draaiboek voor verandering
Bij een driedaags programma worden er zelfs concrete draaiboeken voor verandering uitgewerkt. Het klinkt misschien ambitieus, maar de productiviteit van een Open Space heeft al menigeen verbaasd.
Worldcafé: iedereen komt aan het woord
Een Worldcafé is een opstelling met ronde tafels met aan iedere tafel ongeveer zes deelnemers. De tafels zijn bedekt met papieren tafelkleden waarop getekend en geschreven mag worden. De opdrachtgever stelt van tevoren een thema vast, met een aantal bijbehorende vragen.
Snelle informatieuitwisseling
De gesprekken vinden plaats in verschillende ronden. Na iedere ronde wisselt de groep van samenstelling. Eén persoon, de ‘gastheer’ van de tafel, blijft zitten en brengt de nieuwe groep op de hoogte van wat er daarvoor besproken is. Zo wordt er tijdens een Worldcafé enorm snel heel veel informatie uitgewisseld in een groep en krijgt iedereen een goed beeld van wat er leeft rondom het gekozen thema. Een Worldcafé is een uitstekende manier om bij grote groepen en beperkte tijd toch te zorgen dat iedereen gehoord wordt.
Wilt u ook met een grote groep snel tot resultaten komen?